QXL.dkArkiv
<

Teater eller TV?

Teater eller TV?

Er du træt af udvalget på DR, har du og kæresten 'Netflix og chillet' jer gennem samtlige sæsoner af Altered Carbon, Final Space og Stranger Things, eller virker hverdagen bare en smule koldere og mørkere efter et overstået tre-ugers-marathon med The Wire og Oz på HBO? Hvad med at prøve noget andet end film og serier til en forandring?

København byder på masser af muligheder for at læne sig tilbage og blive underholdt uden at kigge ind i skærmen. Endnu bedre, så har hjemmesiden Lånio.dk, hvor du kan sammenligne lån, her givet tre overskuelige bud på teaterforestillinger for alle aldersgrupper.

Riddersalen

Riddersalen er Laurentius ’Lorry’ Feilbergs gamle børne- og familieteater på Pile Allé, på Frederiksberg. I dag deles huset mellem TV2 Lorry i stueetagen og teater Riddersalen på første sal.

Når man træder ind i Riddersalens foyer, føler man sig straks draget ind i eventyrene. Her er altid fint pyntet op til lejligheden, og oplevelsen er nærmest begyndt, inden du har fået overtøjet af. Inde i salen sidder Dronningen klar på sin balkon og venter på, at alle gæsterne får sat sig, og stykket kan begynde. Forestillingerne er for hele familien, børn såvel som voksne, og ofte skrevet i et sprog, der gør de små nysgerrige og de voksne underholdt.

På den lille scene i forhaven opsættes der hen over sommeren flere gratis forestillinger. Ofte med omdrejningspunkt i Frederiksbergs og omegns historie. Hér har man blandt andet kunne høre historien om vejskilteopsynsdamerne og hvorfor vejene på Frederiksberg hedder, hvad de hedder, eller historien om Jordemødrene der gennem tiden har bragt alle de kendte Frederiksbergborgere til verden.

Om sommeren afholder Riddersalen desuden en 4-dages sommerskole for teaterinteresserede børn, der afsluttes med en forestilling på Frederiksberg Hovedbibliotek opført af børnene.

Dansk Rakkerpak

Dansk Rakkerpak har eksisteret som omrejsende teater siden ‘94, men fra 2017 har de haft fast bopæl i Næstved. Hver sommer tager de dog på tourné og lægger hér vejen forbi København, hvor de opfører deres gratis forestillinger på pladsen ude foran Vor Frue Kirke.

Dansk Rakkerpak har opført flere stykker baseret på klassiske film og bøger, og fælles for dem er, at de alle spilles nonverbalt, hvorfor deres teaterstykker ofte er et studie i mimik og gestikuleren. Det betyder også, at forestillingerne kan ses selv af folk, der ikke forstår dansk. Det er dog ikke altid for børn, da de blandt andet både har opsat Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes samt Alfred Hitchcocks Psycho.

Husets Teater

Husets Teater holdte oprindeligt til på 4. sal i Huset i Magstræde, men har siden ‘95 holdt til på Halmtorvet på Vesterbro. Hvad, der startede som politisk teater, er i dag blevet til en fusion af både politiske temaer og populærkultur.

Husets Teater har to scener, men det er den lille scene, kaldet Overhuset, der er klart mest interessant som ny teatergænger. Hér har man muligheden for at komme helt tæt på begivenhederne, og man føler sig nærmest som en del af forestillingen, når skuespillerne begynder at tage stykket ud mellem bordene og stolene, hvor gæsterne sidder. Nogle gange bliver lyset slukket, så det eneste publikum sanser er gløden af en smøg, den metalliske lugt af blod eller varmen fra en svedende skuespiller helt tæt på. Her kommer TV altid til kort.

Forestillingerne er ofte voldsomme, og som gæst går man sjældent derfra uden at være påvirket af det, man er blevet præsenteret for. Her er blandt andet blevet fremført en opsætning af Jens Blendstrups roman ‘Gud taler ud’, der med kun en enkelt skuespiller på scenen viser levende og bevægende billeder fra en lille drengs liv med en dybt alkoholiseret far. Et andet stykke der vender tilbage til Husets Teater, er Rocky!. Skrevet af Tue Biering fungerer stykket som en slags socialrealistisk forlængelse af Sylvester Stallone filmene, ved at tage bokseringen ud af historien om en bokser.

Der er mange teatre i København, og det kan være svært at finde guldkornet i stakken af hø, men uanset hvad du er til, er der helt sikkert et teaterstykke derude, der kan gribe dig og for en tid få dig til at glemme alt om CGI og special effects.