QXL.dkArkiv

Annonce:

Tænk bæredygtigt, når du køber tøj

For mange danskere spiller bæredygtighed og miljø en stor rolle, når de shopper. Det afspejler sig tydeligt i deres forbrugsmønstre. Flere og flere køber genbrug, når garderoben skal fornyes, eller boligen trænger til en makeover. Dette afspejler sig tydeligt i antallet af genbrugsbutikker og loppemarkeder, som er vokset støt de seneste år. På nettet findes der også et væld af webshops, hvor du kan købe genbrugstøj, ligesom der er flere køb-og-salg-sider, hvor du kan finde alt fra løbetøj til festkjoler.

Tøjindustrien har taget den grønne tankegang til sig

Når folk beslutter sig for at leve mere bæredygtigt, vil det ofte være helt andre ting end tøj, de fokuserer på. Så køber de økologiske fødevarer, anskaffer sig en mere miljørigtig bil og investerer i energisparerpærer. Færre tænker på, at deres tøj også har betydning for klimaet. I tøjproduktionen bruges der nemlig store mængder kemi og vand, og der udledes årligt flere millioner tons CO2 i forbindelse med tøjproduktionen. Flere tøjproducenter er dog begyndt at tænke grønt, og som forbruger har du mulighed for at købe bæredygtigt tøj, hvis du gerne vil have et alternativ til tøj fra den lokale genbrugsbutik.

Hvis du er på udkig efter tøj, der er lavet af et naturligt tekstil som bomuld eller uld, anbefales det at købe tøj, der er forsynet med den økologiske mærkningsordning GOTS. Det er din garanti for, at der i produktionen hverken er brugt kemikalier eller hormonforstyrrende stoffer, ligesom der er taget hensyn til miljøet. Er du derimod på udkig efter nyt løbetøj, der ofte fremstilles af syntetiske materialer, bør du lede efter tøj, der er fremstillet af genbrugsmaterialer. Også bambus bliver mere og mere populært i produktionen af sportstøj, da bambus både er elastisk, lugtafvisende og åndbart. Samtidig har produktionen af bambus minimal indvirkning på miljøet.

Bliv en miljøbevidst løber

Hvis du er en ivrig motionsløber, er der flere ting, du kan gøre for at blive en mere miljøbevidst løber. Som udgangspunkt skal du selvfølgelig sørge for, at dit løbetøj er fremstillet af enten genbrugsmaterialer eller bambus. Hvis du har løbetøj liggende i skabet, du ikke bruger mere, vil det være en god idé at sælge det i stedet for at smide det ud. Gamle løbesko, der ikke er helt slidt op, kan også afleveres til genbrug.

Løbeturen i skoven eller på stranden er også en oplagt mulighed for at udvise miljørigtig adfærd. Du kan eksempelvis samle skrald op og smide det ud. Og når du nu alligevel løber flere kilometer, kan du også overveje at lade bilen stå og i stedet bruge løbeturen som transportmiddel. Det er allerede populært at cykle på arbejde – hvorfor ikke løbe i stedet for? Hvis du altid har en vandflaske i plastik med på løbeturen, er det oplagt at finde et mere bæredygtigt alternativ til plastik, når tørsten melder sig. Det kunne eksempelvis være en flaske af bambus. Vil du gerne leve sundere og mere økologisk, kan du finde kostråd til en sundere livsstil på Kondition.dk, hvor du også finder gode råd til din træning.