QXL.dkArkiv

Dette indhold er sponsoreret

Lad der være lys på båden

En båd er et fantastisk transportmiddel, der for mange - udover at tilbyde transport - er en kilde til frihed. Det gælder for fiskere såvel som glade amatører, der elsker at opleve livet på bølgerne. Har du lige erhvervet dig en båd og vil bruge efteråret på at istandsætte den til foråret, skal du huske at få styr på bådens lys. Det er nemlig lovpligtigt at belyse din båd og udvalget af LED-lanterner til både er stort.

Lad der være lys på båden

Kend reglerne for lys

Når du skal istandsætte din båd med lamper, er det først og fremmest vigtig at kende til reglerne for skibslys. Det gælder som udgangspunkt, at din båd altid skal kunne ses af andre på havet, og derfor er lamper påkrævet. I perioden fra solnedgang til solopgang er sigtbarheden for eksempelvis nedsat, hvilket gør lys uhyre vigtigt. Det gælder i øvrigt også under andre omstændigheder med nedsat sigtbarhed, som for eksempelvis under dårlige vejrforhold. Det er vigtigt at vide, at det altid er dit ansvar at bådens lys er monteret korrekt, og forskellige regler om lys kan gælde i forskellige farvande. Derfor skal du orientere dig grundigt inden afrejse, så du er opdateret på de gældende regler. Det er desuden også op til dig at montere bådens lys korrekt, så de lyser i de rigtige vinkler, og at lysene er godkendte til brug.

Sådan skelner du mellem de forskellige skibslys

Med skibslys kan fartøjer se hinanden på havet og lysene fortæller, hvilket slags skib du møder. Det er alligevel de færreste førstegangs bådejere, der kender alle de forskellige lystyper. Det er imidlertid vigtigt at kende til lyssignalerne på havet, så man ved, hvad man møder - også i mørket. Toplys bruges af alle maskindrevne skibe og er et hvidt lys, der er anbragt så højt og frit som muligt. Sidelys fungerer som supplerende navigationslys og viser, hvilken vej skibet sejler. Sidelys er grønne om styrbord og røde om bagbord. Agterlys er hvidt lys, der anbringes lavere end toplyset. Slæbelys er guld og placeres på agterenden af et skib, der slæber noget, for eksempelvis en anden båd. 360° lys skal være synlige hele horisonten rundt og viser et skibs manøvreevne. Blinklys bruges af specialskibe med særlige aktiviteter.

LED-lys til enhver smag

Der findes et hav af forskellige LED-lys til både, hvilket er en god ting, når en båd nu kræver så meget belysning. Det er i den forbindelse muligt at finde nye LED-lys, der passer til de gamle skruehuller i din båd, så indgrebet bliver mindst muligt men med størst mulig effekt.