QXL.dkArkiv

Annonce:

Hvad kan en fagforening og en a-kasse hjælpe dig med?

Måske har du været medlem af en fagforening og en a-kasse, siden du begyndte at studere? Måske har du aldrig fået meldt dig ind? En fagforening og en a-kasse er en stor hjælp for dig, når det gælder dit (kommende) liv på arbejdsmarkedet. Men hvad er det nu lige henholdsvis en fagforening og en a-kasse er? Hvilke fordele er der ved et medlemskab? Hvordan finder du den rette fagforening og a-kasse for dig? Det kan du få svar på i dette blogindlæg.

Hvad kan en fagforening og en a-kasse hjælpe dig med?

Hvad hjælper en a-kasse dig med?

Er du medlem af en a-kasse, er du økonomisk sikret, hvis du skulle blive arbejdsløs. Det er a-kassen, som udbetaler dagpenge til medlemmerne. For at kunne modtage dagpenge, skal du således være betalende medlem af en a-kasse. Udover at medlemskontingenter finansierer dagpengeudbetalingerne, er a-kasser statsstøttede. Staten bestemmer derfor også a-kassens opgaver. Det gælder blandt andet, at a-kassen skal vejlede arbejdsløse og facilitere andre services, der kan hjælpe dig ind på arbejdsmarkedet. For at du kan modtage dagpenge, skal du efterleve din a-kasses betingelser. Eksempelvis skal du have været medlem af a-kassen i et år, før du kan få udbetalt dagpenge. Det er derfor en fordel, at du melder dig ind i en relevant a-kasse, mens du er studerende. Dermed har du ret til at modtage dagpenge, hvis du ikke har et job med det samme, du afslutter din uddannelse.

Hvad hjælper fagforeningen med?

Mange har svært ved at kende forskel på a-kasser og fagforeninger, men de varetager vidt forskellige opgaver. En fagforening udbetaler ikke dagpenge. Du er derfor ikke økonomisk sikret i forbindelse med ledighed, hvis du kun er medlem af en fagforening. Overordnet vejleder a-kassen dig i din jobsøgning, og a-kassen hjælper dig med at komme i arbejde. En fagforening værner derimod om din tryghed, mens du er på arbejdsmarkedet. Fagforeninger hjælper blandt andet med at forhandle overenskomster. De vedrører løn, arbejdstider og andre vilkår, der er relevante for dit fag- og uddannelsesområde. Er du nyuddannet kan fagforeningen for eksempel vejlede dig i, hvad din startløn bør være. Fagforeningen kan også give dig juridisk hjælp i forhold til at underskrive en ansættelseskontrakt.

Vælg en a-kasse og en fagforening efter dit behov

Der findes mange forskellige a-kasser og fagforeninger, og der findes både tværfaglige og fagspecifikke a-kasser og fagforeninger. Er organisationen tværfaglig, er der medlemmer fra forskellige fagområder. Er organisationen derimod fagspecifik, fokuserer den på at hjælpe personer inden for et bestemt fagområde. Både når du skal vælge fagforening og a-kasse, skal du tænke på dit behov. Har du en uddannelse, hvor du med fordel kan være medlem af en fagspecifik organisation? Eller har en tværfaglig organisation nogle ydelser, der er relevante for dig? Derudover kan prisen også have en afgørende betydning for dit valg. På find-a-kasse-priser.dk får du et overblik over, hvad du skal betale i kontingent hos forskellige danske a-kasser. På hjemmesiden finder du desuden en oversigt med priser på fagforeninger. Der er flere grunde til varierende priser. Den væsentligste årsag er, at nogle a-kasser og fagforeninger tilbyder flere medlemsfordele og services end andre. Endvidere er der a-kasser og fagforeninger, der samarbejder. Ved at vælge et samarbejde er der stor chance for, at du kan opnå favorable medlemsfordele.