QXL.dkArkiv

Dansk økonomi fortsat sund – i hele landet

Sponsoreret indhold

Usikre aktiekurser, potentielle handelskrige og uro på de internationale markeder – det er vist de færreste, der ville bebrejde danske virksomheder og økonomien i det hele taget, hvis forholdene ikke berettigede vækst og velstand. Men det lader til, at devisen om ”ude godt, hjemme bedst” lever i bedst velgående. I hvert fald er dansk økonomi stadig sund, og de fleste brancher forventer fortsat vækst de næste par år på tværs af landsdele, selvom det særligt er storbyerne, der trækker læsset.

Dansk økonomi fortsat sund – i hele landet

København og Århus er (stadig) frontløberne

Det er intet under, at de danske storbyer er der, hvor det sker. Det har længe været tilfældet ift. jobskabelsen og lejlighedspriserne, hvor især ledige lejligheder Århus har været en mangelvare, som har presset de studerende i Jyllands hovedstad, der kan have svært ved at finde et lejemål, som er til at betale med en SU. Selvom boligpriserne efterhånden er stagneret, er der stadig tale om et rekordniveau, som understreger storbyernes titel som vækstmotorer.

De gode økonomiske forhold er dog på ingen måde forbeholdt storbyer og provins. Nej, der er tale om et generelt opsving, der begunstiger samtlige landsdele med flere arbejdspladser og dermed afledte gevinster som øgede skatteindtægter, der kommer borgerne i de enkelte kommuner til gode.

Danskerne tør bruge penge

Økonomien er i høj grad understøttet af, at danskerne efterhånden er villige til at bruge penge og øge forbruget i stedet for at spare op. Det skaber travlhed i erhvervslivet, og det kan man mærke i de fleste brancher på tværs af sektorer – lige fra en Suzuki forhandler Århus til industrivirksomheden på Lolland. Selvom flere økonomiske eksperter længe har talt om afmatning og dårlige nøgletal alverdens steder i det store udland, er ingen i tvivl om, at den sunde danske økonomi står og falder med danskernes privatforbrug.

En hård kamp om de kloge hoveder

Det er vanskeligt – for ikke at sige umuligt – at spå om fremtiden, men forudsætningen for fortsat vækst er en opskrift, der efterhånden er kogt meget suppe på. Nemlig en kombination af virksomhedernes investeringer, konkurrenceevne og innovation, så vi kan konkurrere med udlandet. Det gælder især udkantsområderne, der måske ikke kan lokke med storbyernes attraktive by- og kulturliv, men som ikke desto mindre kæmper med om de kloge hoveder og rigtige folk. Skal disse kommuner følge med, kræver det således et løbende fokus på at gøre erhvervslivet og lokalområderne attraktive nok for potentielle tilflyttere.